Nasza historia

Smak potraw żydowskich
poznałam w domu.

Tradycja rodzinna

Jak większośc Wrocławian, pochodzę z kresów wschodnich. Moi rodzice poznali się w Wilnie. Mama, Rosjanka i tato, Żyd z Duniłowicz, ówczesnej Polski, dzisiejszej Białorusi. Gdy przyszłam na świat, moi rodzice postanowili przenieść się na zachód, do Wrocławia. Tutaj się wychowałam, tutaj dorastałam. Tu, we Wrocławiu, mieszka moje serce.

Moi rodzice potrafili wspaniale gotować. Dzięki nim odkryłam smaki wszystkich kultur, które mieszały się w naszym rodzinnym tyglu. Zaszczepili we mnie miłość do sztuki kulinarnej, ciekawość świata, odwagę i otwartość, chęć prowadzenia własnych eksperymentów.

Mamo, Tato, dziękuję Wam za to!

Mój tato (najmłodszy) z rodzicami i rodzeństwem. Przedwojenna fotografia.

SARAH, czyli: marzenia się spełniają

Gotowanie to jedna z moich licznych pasji. Przez wiele lat marzyłam o własnej restauracji. O  tym, by podzielić się moją wiedzą i radością, by pokazać jak wiele twarzy ma kuchnia żydowska. Los mi sprzyjał i w 2005 roku otworzyłam lokal przy ul. Włodkowica 5, w sąsiedztwie synagogi pod Białym Bocianem. W miejscu, które - choć wówczas opuszczone - wydało mi się najwłaściwsze dla restauracji żydowskiej. Dziś nasza ulica tętni życiem i znajdują się na niej dziesiątki rozmaitych kawiarni, restauracyjek, barów i pubów. Wciąż jednak tylko my specjalizujemy się w kuchni żydowskiej i z sukcesem rok rocznie gościmy coraz większe grono stałych klientów oraz turystów. To sukces, na który zapracowaliśmy wspólnie: ja i wspaniały Zespół Restauracji SARAH.

Zapraszam Państwa serdecznie!
Mira Gawłowicz
właścicielka
Tel Awiw - Jaffa, 2018

GWARANCJA JAKOŚCI

Współpracujemy wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanymi dostawcami świeżych, zdrowych produktów najwyższej jakości.
Mira Gawłowicz, właścicielka

Nasza misja


Odkrywamy przed Wami piękno i zróżnicowanie kuchni żydowskiej: aszkenazyjskiej, sefardyjskiej i izraelskiej

Świeże składniki


Podstawą do przyrządzania smacznych i zdrowych dań są świeże produkty najwyższej jakości. Na nich opiera się sukces naszej restauracji.

wielki tygiel


Kreując nowe potrawy, sięgamy do tradycyjnych przepisów Żydów z różnych stron świata. Jak wiecie, kuchnia diaspory żydowskiej zawsze twórczo interpretowała elementy ze swojego otoczenia. Dlatego nasze menu zawiera potrawy charakterystyczne dla wielu całkowicie - na pozór - różnych kultur.

HARMONIA ZMYSŁÓW


Sztuka kulinarna koncentruje się nie tylko na smaku. Ważny jest również aromat, wygląd, sposób podania i atmosfera, w której spożywamy. W naszej restauracji dokładamy wszelkich starań, by wszystkie te elementy były na jednakowym, najwyższym poziomie.

Zarezerwuj stolik

Możemy zarezerwować dla Ciebie stolik lub nawet całą salę.
Jeśli poszukujesz kameralnego, klimatycznego miejsca z wyborną kuchnią na rodzinną uroczystość, firmowe spotkanie lub inną okazję, serdecznie zapraszamy!
Lub zadzwoń od razu (+48) 609 990 197