Odkrywamy Izrael: winnice Galilei

  • SARAH

W ofercie posiadamy szeroki wybór win izraelskich. Co je wyróżnia?

 

Jakkolwiek produkcja wina na terytorium Izraela odbywała się od czasów starożytnych, tradycja ta zaginęła na ponad 1200 lat. Gdy w r. 636 muzułmanie podbili terytoria Ziemi Świętej, natychmiast wykarczowali wszystkie winnice, przerywając produkcję wina. Dopiero w XIX wieku Żydzi powracający do Izraela odrodzili przemysł winiarski. Z początku jednak produkowano głównie ciężkie, słodkie i mało aromatyczne trunki. Izraelskie wina najwyższej klasy pojawiły się dopiero pod koniec ubiegłego stulecia i szturmem zdobyły uznanie koneserów z całego świata. Współczesne winiarstwo izraelskie, podobnie jak samo państwo, jest zatem branżą młoda, lecz wybitną. Generalnie można powiedzieć, że charakterystyczną cecha win z tego regionu jest bardzo wyraźny smak owocowy w towarzystwie intensywnych aromatów kwiatów, owoców kandyzowanych i egzotycznych. Całość wzbogacają dodane z umiarem garbniki szlachetnego drewna.